Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

Jak charakterizovat advent: – období klidu, rozjímání, dobročinnosti a zklidnění. Jde o období 4 nedělí před Štědrým večerem. I když pro většinu lidí je to období shonu, shánění dárků, úklidu, pečení cukroví a příprav na Vánoce, mějme na paměti hlavní účel adventu. Pro křesťany je tedy advent ve znamení čekání na příchod Spasitele a duchovních příprav na Vánoce.

Pro toto období jsme nejen pro Vás občany ve Višňovém připravili bohatý kulturní a společenský program.

První adventní neděle – Rozsvícení vánočního stromu s vystoupením dětí ZŠ a MŠ

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskutečnilo na první adventní neděli 27. listopadu. Po úvodním slovu k adventu starostou a ředitelem školy přišla na řadu jeho kulturní část. Program tohoto pozdního, již tmavého odpoledne, tvořilo písničkové vystoupení dětí mateřské školy. Na ně navázali žáci základní školy. A pak se rozsvítil postupně vánoční strom a první svíce na adventním věnci. Účast, jak ze strany dětí a žáků, tak i jejich rodičů a všeobecně dospělých, byla obrovská. Bylo radostí všechny tyto lidi pozdravit a popovídat s nimi. Pro tyto chvíle nechybělo ani patřičné občerstvení.

Druhá adventní neděle – Barborková dílna v základní škole

Především maminky s dětmi přišly do základní školy, aby zde za pedagogické asistence strávily příjemné nedělní odpoledne vyráběním vánočních přání a vánočních dekorací. Dík za přípravu a organizaci patří škole.

Třetí adventní neděle – Adventní vycházka k tůňkám na Skaličce s krmením zvěře

Především větrné bylo počasí této neděle. To neodradilo ty, co chtěli vědět a znát, kde žáci základní školy za odborného vedení nejen ředitelství školy, ale i Lesů ČR panem Bohumilem Křížem, vybudovali tůňky na potůčku Skaličce. Sraz proběhl v Jiřicích u lesa, aby pak skupina v lese, vyslechla informace o tom, jak tůňky vznikaly a k čemu slouží. Pak si mohli všichni zúčastnění opéct jablíčko na ohništi, zasypat lesní zvěři. Příjemné odpoledne, které plně naplňovalo podstatu adventu.

Sobota před čtvrtou adventní nedělí – Adventní koncert v kostele sv. Jana Křtitele cimbálová muzika Dyjavan a Musica Antiqua

Sobotní podvečer patřil hudbě. Prostředí kostela je ideálním místem pro tyto koncerty. Příchozí posluchači tak po několika letech si mohli vychutnat hudbu v podání souborů, které zde měly tak veliký úspěch. Bylo velmi příjemné zaposlouchat se do skladeb podaných Musicou Angiquou pod vedením ředitele hudební školy Yamaha a skladatele Zdenka Simka. Stejně tak nádherné bylo zaposlouchat se do cimbálu Dyjavanu, kterému je primášem pan Pokorný. Atmosféru rozhodně umocní fakt, když jsou posluchači vyzváni, aby se svým zpěvem připojili.

Čtvrtá neděle adventní – Zimní kino na náměstí – promítání pohádky S čerty nejsou žerty

Všichni jsme si přáli zimní atmosféru. A ono to vyšlo. Dostatečné množství sněhu, i když mráz nemusel tolik štípat, bylo nádhernou kulisou pro zimní kino na náměstí. K tomu snad nejpopulárnější česká pohádka. Litovat může jen ten, co nepřišel.

Chtěl bych z tohoto místa poděkovat všem těm, co program adventu připravovali. Současně shodní lidé i se podíleli na organizaci jednotlivých akcí a zajištění programu daného dne. Věřte, že není úplně tak jednoduché věnovat tolik ze svého času pro ty druhé. Proto chci poděkovat, že celému realizačnímu týmu, do kterého vedle mne patří místostarosta Pavel Havelka, ředitel školy Jiří Beran, předseda kulturního výboru Václav Adámek Poděkování patří i manželce Ivaně, která suplovala chybějící personál, pedagogům školy, kteří se podíleli na Barborkových dílnách. Zcela samozřejmé poděkování patří i všem pracovníkům a pracovnicím údržby obce, kteří připravovali pro plánovaný program materiální zajištění a zajišťovali následný úklid prostor.    

                                                                                                                              Vladimír Korek 

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde