Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě
Všichni, co fandíte višňovskému „Zámeckému jerlínu“.
Obracíme se na Vás se žádostí o zaslání nejen Vašeho hlasu, ale hlasů členů Vašich rodin, přátel, spolupracovníků pro náš „Zámecký jerlín“. Tento strom jsme přihlásili do letošní soutěže Strom roku 2024. Porotou byl nominován mezi 10 stromů z celé republiky.
Vaším hlasováním může „Zámecký jerlín“ uspět v konkurenci ostatních stromů. Soutěž jako taková přináší nejen stromu, ale i obci a regionu významnou prestiž.
Předem Vám velmi děkujeme za podporu a odeslání svého hlasu pro strom číslo 6 „Zámecký jerlín“

V pátek 5. května se ve Višňové sešli zástupci Energoregionu 2020, Energetického Třebíčska, Ekoregionu 5, Občanské bezpečnostní komise a senátorka Hana Žáková.

Předseda Energoregionu 2020 Vladimír Korek informoval o konferenci EDF, která se konala v Třebíči 4. května. „Pro nás byl velmi zajímavý vstup, který nás seznámil s tím, jak EDF podporuje region v okolí jaderné elektrárny Hinkley Point a jak komunikuje se samosprávami a se spolky. Dozvěděli jsem se, jak mají zorganizovanou výstavbu a návozy materiálu a pracovníků. Hinkley Point se nachází u moře, takže veškerý materiál je dopravován právě lodní dopravou. U nás je v tomto situace samozřejmě jiná.

Na polovinu června plánují setkání s EDF, aby se ještě konkrétněji pobavili o způsobu spolupráce provozovatele s municipalitami ve Velké Británii.  Starostové potřebují vědět, jaké dopady bude mít výstavba na region. Kolik lidí se sem nastěhuje, s jakou kapacitou školek a škol mají obce počítat, jaké budou nároky na rozšíření zdravotnických zařízení. Velké téma je dopravní infrastruktura. Další oblasti, o které se sdružení budou zajíma, je otázka toho, jaká bude dlouhodobá spolupráce provozovatele nové elektrárny a také se státem. „Samozřejmě nevíme, kdo bude tím finálním vítězem a kdo bude stavět nový jaderný zdroj, ale musíme být v regionu připraveni. Dlouhodobě se zajímáme o to, jak KHNP, EDF a Westinghouse spolupracuje s regiony v místech, kde má své elektrárny. Zajímáme se o to, jak komunikace s spolupráce podporuje v zahraničí,“ sdělil předseda Energoregionu Vladimír Korek.

V dalších dnech se uskuteční jednání na Jihomoravském kraji a na Kraji Vysočina. „Tématem bude vznik studie proveditelnosti nově navržené silniční trasy z Brna na Jadernou elektrárnu Dukovany,“ informoval Vojtěch Kocáb, místostarosta Moravského Krumlova.

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde