Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

Slavnost posvěcení kostela připadá ve Višňovém na třetí neděli měsíce října.

Oslavy posvícení ve Višňovém jsou vždy s bohatým programem. Letošní rok tomu nebylo jinak.

V pátek višňovské chasa vztyčila nazdobenou máji nejen na tanečním parku sportovního areálu u sokolovny, ale i na tanečním parketu vlastního sálu. Na večer připravili sportovci taneční zábavu se skupinou Klaxon.

Sobota patřila fotbalu. Na místním hřišti se odehrávaly tři utkání. Dopoledne žáci přivítali Hostěradice. Po nich ve 12 hodina nastoupilo áčko proti Miroslavi. Sportovní odpoledne zakončoval zápas béčka proti Litobratřicích.

Nedělní ráno začalo v 8 hodin mší svatou v kostele sv. Jana Křtitele. Mši sloužil otec František Nechvátal. Účast na mši byla velmi početně zastoupená i krojovanou višňovskou chasou. Na závěr mše přijal otec František višňovskou gratulaci k jeho nedávným 50. narozeninám.

Po skončení mše před kostelem již začala vyhrávat dechová hudba DÚBRAVANKA. Ta se spolu s chasou a občany přesunula k památníku obětí světových válek. Zde za tónů hymny uctili památku těch, co položili své životy za naši svobodu, položením vzpomínkového věnce k uctění jejich památky. Chlapci a dívky pak spolu s dechovkou vyrazili po vsi, aby všechny občany, hosty a návštěvníky pozvali na zavádění pod májí.

Počasí nedělního odpoledne bylo višňovskému posvícení velmi příznivé. Děti v doprovodu rodičů a příbuzných užívaly atrakcí, kterými tradičně posvícení doprovází pan Andrej Vildomec. Zpestřením pro děti byla i možnost povozit se na poníkovi.

V zasedací místnosti hasičské zbrojnice byla velmi kvalitně připravena Výstava ovoce, zeleniny, květin a výtvarných děl dětí a žáků ze základní a mateřské školy. Návštěvnost výstavy byla ohromná.  

Vlastní zavádění pod májí se uskutečnilo ve sportovní hale. Je velmi potěšující sledovat chlapce a děvčata chasy zachovávající tuto tradici patřící k pouti a posvícení. Pak následovalo zavádění ženáčů a vdaných spolu chasou.

Tradiční višňovské posvícení opět prokázalo programem svou úroveň a poděkování patří všem, kteří se určitým dílem na tomto podíleli.

galerii připravujeme

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde