Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

O přípravách a realizaci XI. ročník Višňovského kulturního léta se rozhodovalo vzhledem k problematice covidových opatření až v úvodu červnového času. Přesto všechno se i tento ročník podařilo připravit a zdárně jeho první částí realizovat. Samotnému létu z pohledu kulturních akcí předcházela višňovská pouť, kterou na poslední červnový víkend připravili sportovci višňovské tělovýchovného jednoty.

LiStOVáNí a filmový festival jako každý rok pořádáme pro Vás návštěvníky a diváky za dobrovolné vstupné. Výtěžek jsme plánovali věnovat na vytvoření vycházkových okruhů kolem Višňového. Tornádo, které se přehnalo nad východní Moravou rozhodlo o jiném a daleko významnějším účelu. Chceme pomoci lidem, co přišli o své domovy.

Program Višňovského kulturního léta byl zahájen LiStOVáNím Lukáše Hejlíka, které se stalo velmi populární v celé republice. Toto scénické čtení bylo připraveno na neděli 4. července.

LiStOVáNí se uskutečnilo za přízně počasí na nádvoří višňovského zámku, a to knihou ŠVEJK v podání herců Alana Novotného a Jiřího Resslera. Jejich vystoupení bylo famózní. Spousta zaktualizovaných momentů knihy do současné doby v podání těchto kumštýřů bylo opravdu vynikající. Byť uplynulo 100 let od vydání této knihy Jaroslava Haška, témata z ní mají vypovídající hodnotu i pro tu dobu dnešní.

Pro večerní program této neděle čtvrtého bylo připraveno zahájení I. části filmového festivalu ve Višňovém. Prostředím pro tuto filmovou projekci bylo překrásné prostředí zámeckého parku s jeho loukou přírodního amfiteátru, který obklopují dendrologicky velmi významné stromy. Atmosféru obohacovalo i nabídka občerstvení, kterou zajišťovali višňovští hasiči. Z jejich stánku voněla douzovaná cigára. Pestrá byla i nabídka nápojů. Nabídku lahodných vín mělo připravené Adámkovo vinařství. Projekci technikou ve vlastnictví městyse obsluhoval místostarosta Pavel Havelka. Filmem tohoto večera byl Tichý společník. Autor předlohy, scénáře a režie je Pavel Göbl.

V pondělí svátku slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje se promítal film Chlap na střídačku. Letní komedie v režii Petra Zahrádky. Před vlastním promítáním, před losováním cen pro přispívatele dobrovolného vstupného pozdravil všechny diváky i senátor a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Ten ocenil nejen význam této roky pořádané kulturní akce, ale ocenil a vyzdvihl Višňovou jako obec takovou v její upravenosti, za její příjemné prostředí. Rovněž ocenil i poděkoval za senátory Břeclavska Rostislava Koštiala a Hodonínska Aničky Hubáčkové, kteří vyjadřují svůj dík za pomoc, kterou poskytl Svazek obcí Moravia obci Hrušky v podobě dodaných téměř 6000 bm střešních latí. Svůj pozdrav přednesl i starosta města Jevišovice Pavel Málek. Jedná se o starosty měst, se kterými připravuje i městys Višňové, město Miroslav a další obce založení svazku, jehož náplní bude především oblast kultury, rekreologie, turistiky, školství a sportu regionů Moravskokrumlovska až po Jevišovicko.    

Na úterý byl připraven film Ženská pomsta. Filmová komedie, které autorem scénáře je Eva Vejmělková a Dušan Rapoš, jež se ujal i režie.

Na čtvrtý promítací den, který byl zároveň závěrečným I. promítací části Višňovského kulturního léta byla především pro mladší příznivce festivalu připravena pohádka. Filmová pohádka oslovující, oslavující a volající po přátelství se Slováky. Režie této pohádky se ujal Dušan Rapoš.

Na pátek 9. 7. je pro příznivce rockové muziky připravena taneční zábava se skupinou Alrox, kteří po roce opět zavítají do Višňového. Zábava bude připravena dle počasí buď v letním části sportovního areálu u sokolovny, případně uvnitř víceúčelové haly. Pořadatelem jsou sportovci tělovýchovné jednoty.

Druhá část filmového festivalu proběhne ve dnech 30. a 31. 7. a v neděli 1. 8. O tom, co budeme promítat Vás budeme včas informovat.

Ještě před závěrečným poděkováním Vám divákům a přispívatelům v podobě dobrovolného vstupného chci poděkovat všem těch, co se spolupodíleli na přípravě a organizaci kulturního léta, co podpořili tento festival finančně.

Poděkování na závěr tohoto shrnutí patří Vám všem, co jim vyvstalá situace lidí v oblastech zasažených tornádem není lhostejná. Do dobrovolného vstupného jste vložili celkem 63.352 Kč. Tyto peníze budou osobně předány do obcí postižených tornádem.

Děkujeme těmto sponzorům

ADAMERA

ADÁMKOVO VINAŘSTVÍ

AGROSERVIS HOLÝ

AGROSERVIS VIŠŇOVÉ

AVE

CARDINAL GROUP

ČESKÁ SPOŘITELNA

NADACE ČEZ

DIKADESIGN

FRIGOYORK

RESTAURACE GRATIS

PIZZA JIŘÍ BRÁZDA

THERME LAA

PROFICARP

MORES ELEKTRONIC

NEHTOVÉ STUDIO LUCIE

PILA VIŠŇOVÉ

G2 GYM

VINAŘSTVÍ ANTONÍN SALETA

SDH VIŠŇOVÉ

TRUCKTRANS

VALDASTAV

ELEKTRO VEČEŘA

OBEC TAVÍKOVICE

BNSOFT

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde