Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

IMAG0026 1Stalo se již pro městys Višňové tradicí pořádání Višňovského kulturního léta. Příprava toho letošního stejně jako u ročníků předešlých započala po skončení toho léta předchozího. Především organizace a zařizování osnovy programu nese své. Vlastní organizace má své finále vždy před začátkem daného léta.   

V pondělí 6. července byl filmovým festivalem zahájen, jak již je výše uvedeno, 5. ročník Višňovského kulturního léta. V překrásném přírodním prostředí zámeckého parku zajišťoval projekci Kinematograf bratří Čadíků, tedy Josef Čadík. Kulturní léto zahájil starosta Vladimír Korek. Při svém slovu především vyjádřil poděkování všem těm, co tomuto kulturnímu pásmu fandí a podporují je. Poděkoval všem, kdo se sponzorsky na této akci podíleli.  Na závěr popřál celé akci úspěch, podporu a ocenění diváky.

Větší část programu kulturního léta se odehrává v areálu zámeckého parku, kde nechybí ani perfektně zorganizované zázemí, kterým je doplňován pro návštěvníky a diváky veškerý servis.

IMAG0030 1Počasí prvních promítacích večerů bylo až nadprůměrně horké. Pohádku Tři bratři přišlo shlédnout téměř čtyři sta návštěvníků. Na úterního Fotografa se dostavil obdobný počet hostů. Svou přítomností a slovem k divákům podpořil filmový festival nevšední herec Karel Roden, který v tomto filmu ztvárňuje hlavní postavu fotografa.

Středeční program byl v prvé řadě ohrožen vývojem počasí v průběhu dne. Přesto však odpolední déšť nic nezhatil a i přes chladnější počasí středečního večera byla návštěva diváků velmi pěkná. Host večera významný herec českých a slovenských filmů Roman Luknár se ve svém projevu vedle pozdravu k návštěvníkům omluvil. Vzhledem ke své pracovní vytíženosti, nedostál svým slovům a nemohl se hostům festivalu představit v roli kuchaře a připravit pro ně pravou valencijskou paellu. Filmem středy byla komedie Vejška.

Čtvrteční závěrečný den festivalu pokračoval komedií Hodinový manžel. Hojná účast potvrdila zájem o kino a promítaný film, neboť počasí svým chladem nebylo zrovna této akci nakloněno.

IMAG0054Na pátek byla pořadatelem Višňovského kulturního léta připravena taneční zábava s hudební rockovou legendou skupinou Babylon, a to rovněž v areálu zámeckého parku. I této večerní letní akci nepřálo příliš počasí, konkrétně teplota. Na tuto akci se dostavili i skalní fanoušci této skupiny z Brněnska. Kvalitní produkce nádherných skladeb dávala atmosféře večera patřičný ráz.

Na sobotu byly připraveny tradiční každoměsíční Višňovské trhy. Vedle příjemného prostředí Dvora, ve kterém se trhy odehrávají, nahrávalo i oteplující se počasí.

IMAG0075Nedělním programem 12. července bylo představení z Listování Lukáše Hejlíka Dobrý proti severáku. Jeho vystoupení se odehrálo v nedělní podvečer na zámeckém nádvoří. V samotném závěru tvorby programu se podařilo splnit i původně plánované vystoupení juniorského mistra Evropy v yoyování z roku 2012 a letošního vícemistra z mistrovství Evropy v polském Krakowě Honzou Kloubcem. Ten všem předvedl ukázku sestavy z krakowského mistrovství. Pak následovalo Listování s Lukášem Hejlíkem, Pavlem Oubramem a Věrou Hollou.

  1. višňovské kulturní léto končilo možností navštívit ještě Výstavu obrazů višňovských malířů, která byla každý den k nahlédnutí v prostorách nákupního střediska jednoty. Tuto výstavu připravilo višňovské Občanské sdružení pro obnovu zámeckého parku, kulturních, folklorních a historických památek na višňovskou pouť pro její hosty. Městys Višňové požádal nejen organizátory, ale i pronajímatele prostor o možnost jejího prodloužení pro čas kulturního léta.

Výtěžek dobrovolného vstupného z celého programu Višňovského kulturního léta bude pořadatelem městysem Višňové věnován na opravu sochy sv. Jana Nepomuckého, něhož potkáte ve Višňovém při příjezdu od Miroslavi. Ze vstupného bylo získáno uctihodných 36.540,–. Všem těm, co přispěli, velmi děkujeme za jejich podporu kultury, důvěru a podporu kulturního dědictví obce.

Višňovské kulturní léto se stalo zažitým letním programem nejen pro višňovské občany, ale i pro okolní region. Svým každoročně pestrým složením programu dokáže uspokojit všechny své návštěvníky.

Na závěr je třeba poděkovat i těm, kteří tyto oslavy léta sponzorsky podpořili.

foto zde

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde