Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

V neděli odpoledne byla v zámeckém parku páterem Františkem Nechvátalem vysvěcena socha panny Marie Lurdské, která byla především zásluhou pana Bohumila Adámka z Občanského sdružení pro obnovu zámeckého parku, kulturních, folklorních a historických památek, umístěna do roky prázdné lurdské jeskyně.
Původní lurdskou jeskyni nechal v zámeckém parku postavit roku 1888 hrabě Ferdinand Spiegel. 7. října toho roku ji posvětil místní farář Tomáš Havlík za asistence farářů Františka Trnky z Horních Kounic a Josefa Spáčila z Trstěnic.
Opodál této jeskyně bylo obnoveno zákoutí. Do jeho výklenku, kde bývala socha světce, pro současnost neznámého, byla umístěna soška sv. Josefa. Ten je označován především za patrona manželů a křesťanských rodin, dětí, mládeže a sirotků; panenství; dělníků, řemeslníků, vychovatelů.
Svěcení se zúčastnil velmi početný dav nejen místních, ale i občanů z okolních obcí. Svěcení předcházelo vystoupení pana Bohumila Adámka, který poděkoval všem dobrovolníkům, kteří na realizaci znovuuvedení v život Lurdské jeskyně a zákoutí opodál podíleli. Ocenil i spolupráci s Agroservisem, 1. zemědělskou a. s. Višňové a současného správce zámeckého parku Výchovný ústav, střední škola a školní jídelna Višňové. Zvláštní dík věnoval i řezbáři sochy, kterým je místní rodák pan Martin Lichevník. Ten sklidil ocenění od všech přítomných mohutným potleskem.

lurdská jeskyně_mal

 

foto zde

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde