Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

Hlasujte pro strom Znojemska 2012 na adrese: http://www.nppodyji.cz/stromroku2012

a to:  8. Jerlín v zámeckém parku ve Višňovém

Vstoupíte-li hlavní branou přes nádherné, historické, kované oplocení do zámeckého parku ve Višňovém, pak  jakoby mávnutím kouzelného proutku se přenesete do zcela jiného časoprostoru. Ocitnete se v prostředí jírovcové aleje, která lemuje plot. Za ní se po pravé straně vyzdvihují vzrostlé solitérní stromy, za nimiž ve své kráse se zjevuje budova zámku, která prošla svou rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2011. Proti Vám je poměrně rozsáhlá parková louka, za kterou se svými korunami vypíná parkový porost zaplňující údolí Višňovského potoka, který asi v polovině parku naplňuje zámecký rybník.

Naproti Vám však rozprostírá své mohutné paže strom, který pro svou dominantnost a robustnost Vám nedovolí, abyste jej přehlédli. On totiž zmiňované louce kraluje, o tom Vás nenechá pochybovat. Stejně jako každý významný strom má i tento jerlín svůj příběh. Především v době režimu minulého se začala louka kolem něj zemědělsky obdělávat. Vytvořené pole s prováděnou hlubokou orbou přinášelo velmi dobré hospodářské výsledky. Náš jerlín však pociťoval svou nedoceněnost, svou nepotřebnost. Postupem času jako stařík, který se ohýbá a šediví, i náš solitér ztrácel svůj lesk své slávy a počal prosychat. Litovali jsme jej a vnímali jeho věk jako příčinu tohoto jeho odcházení.

Pan Ing. Jaroslav Krejčí poskytl rady, jak stromu pomoci. „Přestaňte jej oborávat a dejte mu dostatek hlíny a zakryjte dostatečně jeho kořenový systém.“ Byl vyčleněn prostor v rozměru koruny jerlínu, ve kterém se již neoralo. Ke stromu bylo přivezeno téměř dvacet nákladních aut hlíny, ze které byla vytvořena peřina na jeho kořeny.

A současnost. Odevzdaný stařík ožil. Pocítil to, že je znovu váženým členem parku. Po letech chřadnutí znovu ukazuje svou zeleň, své barvy, vyzařuje chutí žít. Dnes je opět skutečným králem. A Vám všem doporučuji: „Přijďte a svou návštěvou a svým obdivem mu vzdejte holt.“

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde