Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

Ve čtvrtek 20. listopadu hostila naše škola mezinárodní workshop nazvaný Škola jako vzdělávací, kulturní a společenské centrum obce. Význam této akce dokládá její podpora Velvyslanectvím USA v Praze a Jihomoravským krajem, i to, že  záštitu nad ní převzal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pan Ing. Stanislav Juránek. Workshop vedli světově uznávaní odborníci na problematiku komunitních škol: Chris Jones (ředitelka The International centre for excelence of community schools) z Velké Británie, Jane Quinn (výkonná ředitelka The National coalition for Community schools) z USA a Marek Lauermann (místopředseda Společnosti pro jazyky) z České republiky, kterým se podařilo pro toto pojetí vzdělávání nadchnout naprostou většinu zúčastněných. Ve svých úvodních vystoupeních lektoři zdůraznili nutnost vzdělávat děti s ohledem na rychlost změn ve společnosti a zavádění moderních technologií do běžného života, na potřebu propojovat vzdělávání dětí s děním v komunitě a vychovat  z nich tak aktivní občany. Za další důležité aspekty vzdělávání dětí pro 21. století lektoři označili nutnost uvědomovat si všechny okolnosti, které ho mohou ovlivňovat, klást důraz na budování vztahu k celoživotnímu vzdělávání a na rozvoj sociálních dovedností.  Vzdělávací aktivity by se měly uskutečňovat v podnětném a bezpečném prostředí s využitím metod vedoucích ke spolupráci žáků tak, aby se spolupráce a partnerství staly přirozenou součástí života obce a regionu. Velmi nás potěšilo, když mezi příklady dobré praxe byla vedle škol zahraničních častokrát zařazována i základní škola ve Višňovém. Po dobrém obědě ze školní kuchyně se účastníci  setkali s Chris a Jane v pracovních skupinách, kde byl vytvořen prostor pro vzájemnou diskusi, která byla přínosem pro obě strany. Po oficiálním závěru byla při odpolední kávě  detailně představena činnost višňovské školy a v úplném závěru si mohli zájemci její prostory prohlédnout.

Nabídky k účasti na vzdělávací akci využilo 39 zástupců  škol, zřizovatelů škol a neziskových organizací. Pozvání přijal i nově zvolený senátor za Znojemsko pan Ing. Pavel Štohl. Workshop se uskutečnil díky finanční podpoře mnoha místních i regionálních subjektů. Účastníci oceňovali skvělou organizaci, kterou zajistili pracovníci školy a potvrdili tím, že právě jejich každodenní práce a aktivní přístup stále posouvá školu dopředu a činí ji centrem dění v obci.

 

Akci sponzorovali

OS

Fotografie z průběhu akce ZDE

Prezentace z workshopu ve formátu PDF ke stažení ZDE

Fotografie z přípravy akce ZDE

Připravujeme videozáznam úvodní části!

A jak hodnotili náš workshop účastníci?

„Díky za inspiraci. Potvrdila se mi moje vize fungování škol a přeji úspěšné šíření dále“

„Velmi zajímavé, skvělá organizace, děkuji za pozvání“

„Setkání příjemné, přínosné, upřímné a inspirující! Jsem velmi ráda, že v sociální oblasti máme skvělého partnera ze školení, neboť víme, že  je důležitá komunikace, sdílení a srdce každého člověka! Díky!“

„Výborně zorganizované, výborné lektorky, příjemné prostředí. Díky moc!“

„Bylo to super. Díky“

„Velmi kvalitně připravená akce. Přihlásil jsem se dobrovolně a sám, protože mě tato problematika zajímá. Příští workshop (2015) můžete zaměřit na konkrétní komunitní spolupráci v obci (městě).“

„Děkuji – úžasné. Ať se rodí následníci!“

„Skvělá organizace, děkujeme za pozvání a zrealizování tohoto pro nás přínosného semináře“

A co my ?  Jsme rádi, že se tak skvělá akce  konala v naší škole, že jsme ji zvládli na výbornou  a že se účastníkům líbila.

Dále bylo o akci napsáno: Blog Pro Božice

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde