Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

Třetí říjnový víkend je časem Višňovského posvícení. Na přípravě programu tohoto víkendu se podílelo spoustu lidí a organizačních složek Višňového.

Program započal sobotními osmými višňovskými trhy, které se uskutečňují každou třetí sobotu v měsíci Ve Dvoře na náměstí. Stejně jako při každých dalších, jste si zde mohli zakoupit výrobky pekařů a uzenářů. Dále zde byla možnost nakoupit dřevěné hračky a jiné dřevěné výrobky. Nabídka byla doplněna nepřeberným množstvím proutěných výrobků. Nechyběly věnce, věnečky a další vazbové záležitosti k památce zesnulých. Stejně tak zde byly zastoupeny stánky s textilním zbožím, s upomínkovými a dárkovými předměty, drogistickým zbožím. Co by to bylo za trhy, když by chybělo víno, burčák a stánek s občerstvením.

V čase trhů višňovští chlapci zajeli pro strom, který pak zručná děvčata nazdobila v posvícenskou máj. Ta byla v průběhu odpoledního programu vztyčena nad tanečním prostorem na náměstí u Restaurace u Brázdů.

Zbytek odpoledního času jste měli možnost vyplnit za neskutečně nádherného slunečného podzimního počasí sledováním fotbalových utkání družstev dorostu a mužů. V obou dvou případech domácí zaslouženě získali po třech bodech.

Večerní program se nesl obcí ozvěnou rockové hudby z haly místní TJ, kde byla připravena taneční zábava se skupinou Artemis. Bohatá účast potvrdila připravenost a organizační zajištění této akce.

Nedělní program započala mše svatá v kostele sv. Jana Křtitele, kdy Otec František přivítal i hosta náměstka hejtmana pana Juránka. Mše se účastnila i krojovaná višňovská mládež, která seřazená v párech vyplňovala prostor okolo oltáře.

I nově opravená slavnostně nazdobená socha svatého Floriána si vysloužila svou úctu a obdiv. Po mši za doprovodu pochodové hudby se vydal slavnostní průvod k soše vedený místními hasiči s praporem, za nimiž šla dechovka Petrovanka, krojovaná mládež, Otec František v doprovodu ministrantů a kostelníka. Teprve pak šli višňovští občané a hosté. Úvodní slovo pronesl starosta. Veškeré přítomné pak pozdravil náměstek hejtmana JMK Juránek. Pan Vlasák představil přítomným osobu sv. Floriána a technologie, jakými prostupoval při opravě sochy. Po požehnání soše Otcem Františkem zahrála kapela hymnu, za níž zúčastnění nastoupení hasiči položili kytici svému patronu. Za hosty této akce je třeba jmenovat i starostu Moravského Krumlova Třetinu. Po této akci obohacené o nabídku posvícenských koláčů a vína se občané a hosté přesunuli do areálu prodejny Jednoty.

Zde měli velmi pečlivě připravenou bohatou a to nejen výpěstky, ale i dobovým nářadím, dekoracemi mezi nimiž nechyběly ani výtvory dětí MŠ a ZŠ, višňovští zahrádkáři. Kvalitu výstavy je nutné ocenit nejen z pohledu kvality a pestré škály vystavovaných produktů, ale i za její kreativní dekorativní zpracování.

Hosté navštívili i hasičskou zbrojnici, do jejíž vybavenosti v letošním roce přibylo i vozidlo CAS 25 předané JMK.

Zatímco višňovští mladíci spolu s Petrovankou zvali občany a jejich hosty na taneční zavádění pod májí až do odpoledních hodin, otevřely se veřejnosti k možné prohlídce i dveře kostela sv. Jana Křtitele.

Vlastnímu tradičnímu zavádění višňovské mládeže předcházela jejich poklona a uctění památky padlých ve světových válkách u pomníku pod sochou sv. Václava za hymny v podání již zmiňované dechové kapely. Tančící krojovanou mládež pak obklopil dav diváků složených nejen z řad místních občanů, ale i hostů, příbuzných, známých. Po následném místně obvyklém zavádění „ženáčů“ pokračovalo posvícenské veselí až do pozdních večerních hodin.

Z tohoto místa bych chtěl poděkovat všem, kteří se organizačně na zdařilém a úspěšném programu posvícení podíleli: městys Višňové, TJ, ČZS, Farní úřad, SDH,  Petrovance, místní mládeži a dalším nezištným.

Samozřejmě, že děkuji i všem hostům za jejich přízeň, kterou višňovskému posvícení svou účastí vyslovili. Foto zde

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde