Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

V pondělí 5. prosince měli možnost děti i dospělí, malí i velcí, višňovští i mimovišňovští navštívit a projít se peklem plným čertů. V závěru této exkurze pak přišli návštěvníci do nebe, kde se setkali se svatým Mikulášem, který v andělském doprovodu naděloval dítkám balíčky se sladkostmi.

Ano, obecní dvůr ve Višňovém se v tento den takto proměnil. Při příchodu do dvora dostávaly děti od hasičů, kteří celou akci zaštitovali, reflexní náramek. V prostorách pod přístřeškem bylo připraveno bohaté občerstvení. Voněl zde svařák, párky i gulášek. Naproti měl dílnu velice šikovný kovář, jehož práce upoutávala velké pozornosti nejen dětí, ale i dospělých. Podkovičky z jeho rukou, které se zrodily pod údery jeho kladiva, šly doslova nadračku. Zde měl místo i fotokoutek. Odsud jste měli možnost se přesunout k pohádkově pekelné váze. Jazýček rovnoramenné váhy byl neomylný. Jasně Vám ukázal, komu patříte, zda nebi či peklu. Zatímco velký vytápěný stan sloužil k posezení občerstvujících se návštěvníků, ten druhý patřil výtvarné dílně, kde děti s rodiči za asistence andělů tvořily vánoční kouzelné hůlky. Celý večer se pak obecním dvorem nesla vánočně laděná hudba. Pak přišla ta chvíle. Roj ďáblů, čertů a rarachů se přesouval přes prostor obecního dvora do svého pekla. Vstup do těchto prostor jste si museli vystát a vyčkat, než na vás dojde řada. Ale o tom je i život. Po vstupu do samotného pekla jste se setkali se samotnými strašnými pekelníky. Jejich činnosti byly velmi rozličné. Zatímco jeden hlídal kámen, který nebylo jen tak snadné zvednout, druzí ve své skupince hráli za stolem pekelný mariáš. Projít jste museli kolem jiného samotáře, který celý prostor pekla sledoval, abyste následně byli svědky toho, jak další hlídá vroucí pekelný kotel. S následující skupinkou pekelníků, pokud Vám to věk a okolnosti dovolily, museli návštěvníci užít i ohnivou pekelnou vodu. Jak byl každý z návštěvníků šťasten, když jeho pouť strašným peklem končila a vítala ho rozevřená zástěna samotného krásného nebe. Zde už čekal Mikuláš s anděly. Každá dětská dušička byla šťastná, když je tento svatý muž odměnil sladkostmi za její dobré skutky. Byl to skutečný zážitek, a to nejen pro děti.

Celá tato akci si vyžádala nemalé úsilí při přípravě. Organizačně i pracovně se jí ujal Sbor dobrovolných hasičů Višňové. Příprava a vybavenost veškerého zázemí vyžadovalo spoustu nápadů, hodin práce, organizačně to zajistit a zvládnout. Toto muži a ženy hasičského sboru a další dobrovolníci zvládli na výbornou. Prostory pro vlastní akci poskytl Městys Višňové stejně jako prostory skladové a toalety bývalého restauračního zařízení, stan pro občerstvující se návštěvníky. Rovněž podpořil akci finanční částkou 15 tisíc pro nákup cukrovinek a balíčků. 

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde