Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

O tom, zda se X. ročník Višňovského kulturního léta zrealizuje, se definitivně rozhodlo až v průběhu května. V plánu samozřejmě bylo daleko dříve, ovšem koronavirová situace zamezila dalším významným kulturním akcím ve Višňovém, kterými jsou například divadelní vystoupení místního spolku Návrat, ochutnávka vín tradiční výstavy vín či Višňovská patnáctka. Vzhledem k dlouhodobé kulturní pauze byl pro letošní rok program tohoto léta podstatně rozšířen, prakticky na celý červenec 2020.

I program X. ročníku v sobě zahrnoval oblasti scénického čtení, koncertu rockové hudby, filmového festivalu. Nově byl obohacen o varhanní koncert, jehož pořadatelem je Hudba Znojmo.

Zahajovacím programem letošního léta se stalo o sobotním odpoledni LiStOVáNí, které se uskutečnilo za přízně počasí na nádvoří Višňovského zámku. Román Už je tady zas spisovatele Timura Vermese se rychle zařadil do žebříčků knižních bestsellerů a není divu, že se tato hořká satira dočkala i filmového zpracování. Samotnou knihu přijeli představit protagonisté Lukáš Hejlík a Alan Novotný. I oni byli poněkud posmutnělí z tak nízkého zájmu z řad občanů.

Pro večerní program byla připravena taneční zábava se rockovou skupinou Alrox. Tako hudební skupina doprovázela na koncertech například skupiny Doga, Ocelot, Argema, Loretta a řadu dalších. Užívat si jejich hudby mohli dostavší se příznivci v letním areálu sportovní haly ve Višňovém, kde se na pořadatelství podíleli i sportovci TJ Višňové, až do 2 hodin po půlnoci. I zde nebyla účast návštěvníků nikterak přesvědčivá.

Na neděli 5. července byl stanoveno zahájení višňovského filmového festivalu. Příjemný letní večer přivítalo téměř čtyři sta diváků filmovou letní komedii Přes prsty. Příběh filmu Přes prsty z pera scénáristy Petra Kolečka, který sám Višňové navštívil, se odehrává na beach volejbalových hřištích, ale nejen na nich. Samotné projekci předcházelo poděkování starosty divákům za přízeň, sponzorům za podporu a těm, co se podíleli na vlastní přípravě a organizaci za pomoc. Samozřejmostí je, že nechybělo ani bohaté občerstvení ve stánku hasičů a dobré víno z Adámkova vinařství.  

V pondělí byl na programu film Vlastníci. Jiří Havelka se při volbě tématu inspiroval vlastními zážitky ze schůzí vlastníků bytových jednotek a divákům vzkazuje: „Ten film je komedie. A myslím, že pro všechny věkové kategorie i pro voliče všech politických stran. Snad tam je celé dnešní spektrum. Takže ideální by bylo se v kině bavit a doufat, že “peklo jsou ti druzí”.“ Návštěva filmu byla na dvou stovkách.

V úterý mohly více jak tři sta diváků shlédnou film Příliš osobní známost. Ve filmu jsme mohli sledovat střídavě tři ženy, které se samozřejmě potýkají se vztahovými trably.

Ve středu nám počasí dalo najevo, že chce, aby pohádka především pro děti byla vysílána v kině. Ochladilo se o déšť, při kterém nenaprší, rozhodl. Dal nám možnost ukázat, jak dokáže místostarosta Pavel Havelka, který se letošním rokem stal naším jedničkovým promítačem, dokáže rychle projekční techniku přesunout do kina. A tak více jak z poloviny zaplněné kino především dětskými diváky mělo možnost zhlédnout pohádku Zakleté pírko. Tato klasická pohádka režiséra Zdeňka Trošky, která má ambice vrátit se žánrově do světa fantazie a pobavit diváky příhodami nadpřirozených a které nechybí ji ani velmi příjemný humor.

V této chvíli máme I. část Višňovského kulturního léta za sebou. Děkujeme všem těm, kteří nás podporují, přicházejí a fandí.

Čeká nás ještě Varhanní koncert, který bude v rámci Tour de varhany v kostele sv. Jana Křtitele v neděli 19. 7. 2020 od 14.00 hod. Zakoupit vstupenky v předprodeji můžete na úřadě městyse za cenu 100 Kč.

Pokračovat bude i letní filmový festival, a to 31. 7. filmem 3bobule a 1. 8. pohádkou Hodinářův učeň. Promítání se tentokrát bude odehrávat v prostorách obecního dvora na náměstí.

Přijměte tímto naše poděkování a pevně věříme, že nám budete fandit i nadále.

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde