O Turecku při turecké kávě ve Višňovém

Na páteční podvečer 24. ledna připravila Obecní knihovna ve Višňovém ve spolupráci se Základní školou Višňové velmi zajímavou besedu. Program pro hosty si připravila občanka Turecka, obyvatelka z jeho hlavního města Ankary slečna Buket İlgü.

Její prezentace této islámské země zahrnovala opravdu široké spektrum informací. Historicky patřilo Turecko po několik století k jedné z největších a nejobávanějších říší. Posluchačům představila i krásy země, která vedle nespočetných přírodních krás, nám nabízí i neskutečné množství architektonických památek současnosti, antiky, Byzance, Osmanské říše, Chetitské říše. Spoustu informací poskytla i o obyvatelstvu této islámské země a o jejich kultuře. Samostatnou kapitolu věnovala „otci“ moderního Turecka Kemalu Mustafovi Atatürkovi.

Pro návštěvníky této besedy připravila slečna Buket v jejím průběhu pravou tureckou kávu. V její nabídce ochutnávky nechyběly ani pravé turecké deserty a turecké cukroví.

Buket odpovídala i na spoustu otázek a dotazů, které byla na ni kladeny. Přestože nám poskytla informace i o tureckém jazyce, celá beseda se odehrávala v angličtině, kterou pro posluchače do češtiny překládala Eva Machová. Ta byla i moderátorkou tohoto setkání.

Účastníci z této besedy odcházeli plni informací a dojmů o zemi, která především svým islámem je pro nás odlišná. Díky Buket však měli možnost nahlédnout na myšlení, postoje a pohledy jejich obyvatel.