Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

Vedle pomoci potřebným lze s pomocí sportovní aplikace EPP – Pomáhej pohybem podpořit i různé projekty na obnovu kulturního dědictví v Česku. Sportující tak například přispěli na opravu soch řeckých bohů Herma a Persea ve Višňovém.

Slavnostního odhalení své nově zrestaurované podoby se dočkali bájní řečtí bohové Hermés a Perseus zdobící zámecký park ve Višňovém u Znojma. Městys s vinařskou tradicí dostal na opravu dvou soch ze třetí čtvrtiny 18. století příspěvek 80 tisíc korun od Nadace ČEZ. Částku podpořili svými vysportovanými body uživatelé aplikace EPP – Pomáhej pohybem.

V rámci oprav byly odstraněny nevyhovující druhotné materiály z předešlých zásahů.  Sochařští restaurátoři přitom respektovali autenticitu povrchu modelace. Barevnou retuš provedli tak, aby nebylo narušeno estetické vnímání celku.

„Areál parku, který zdobí zámek a zrestaurované sochy je hojně navštěvován místními občany i širokou veřejností. Probíhají zde kulturní akce nejen regionálního významu. Je to naše chlouba a jsem velice rád, že se tento prostor daří udržovat,“ říká starosta obce Vladimír Korek.

„Těší mě, že naše aplikace EPP přináší sportující veřejnosti na výběr z mnoha rozmanitých projektů, které lze podpořit. Obnova historických památek má mezi nimi oprávněně své stálé místo,“ sdělila Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde