Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

js

Kdy: čtvrtek 28. května 2015

Kde: Zelená učebna ZŠ Višňové

 Program a anotace snímků:

Úžasný Ázerbájdžán!          15:00
Ázerbájdžán je jako dravý orel, který přirozeně spojuje kultury Západu a Východu. Tak se snaží před mezinárodní veřejností prezentovat stát i místní představitelé. V zemi bohaté na ropu vyrůstají mrakodrapy, Ázerbájdžán se dostal do Bezpečnostní rady OSN, prezident Alijev si potřásá rukou s nejvýznamnějšími státníky světa. Když ázerbájdžánský pěvecký duet vyhrál apolitickou hudební soutěž Eurovision, vyhlásil prezident vítězství národním úspěchem. Film Amazing Azerbajian! je příběhem země dvou tváří. Pod nablýskanou fasádou se podle mezinárodních pozorovatelů skrývá represivní a zkorumpovaný režim, který tvrdě potlačuje svobodu slova. S odpůrci nemá stát slitování. Nepohodlné novináře zatýká na základě smyšlených obvinění, nebo je rovnou nechává likvidovat a jakékoliv projevy nesouhlasu potlačuje násilím.

Ke světlu                               16:15         

Čína patří dlouhodobě mezi největší producenty a zároveň největší spotřebitele uhlí na světě. Sedmdesát procent veškeré její energie pochází z uhelných elektráren. Odvrácenou stranu čínského ekonomického rozmachu nejlépe vystihuje situace v tamních dolech, kde každý rok zahyne při nejrůznějších nehodách asi dvacet tisíc horníků. Režisér Yuanchen Liu nás ve svém působivém snímku zavede do malé vesnice Kan-pa ležící nedaleko dolů Kchu-si. V hloubce 400 metrů pod zemí zde stejně jako jeho otec a dědeček pracuje mladý muž jménem Hui. Dobře ví, o jak nebezpečnou práci jde, a tak když mu přes cestu přeběhne krysa, což je v Číně chápáno jako špatné znamení, nebere to na lehkou váhu a zůstane ten den raději doma. Mohl by totiž dopadnout jako další protagonista filmu, Luo, který kvůli závalu skončil před několika lety na vozíku. Jednotliví horníci nebývale otevřeně popisují riskantní práci v dolech, která je pro ně jedinou možností, jak uživit rodinu.

                          

Zemřít ukamenováním      17:30    

Trest smrti ukamenováním mohou v Íránu dostat ženy a někdy i muži, kteří se provinili cizoložstvím, prostitucí či zabitím v sebeobraně. Advokátka Šadi Sadrová, novinářka Asijeh Aminiová a další aktivistky za práva žen se snaží pomáhat těm, které byly odsouzeny k tomuto nehumánnímu, ponižujícímu a velmi bolestivému způsobu popravy. Jejich práce je však obtížná – sesbírat důkazy je téměř nemožné, neboť íránská vláda se snaží vše ututlat vzhledem ke kritice, kterou ji zahrnují mezinárodní organizace zabývající se lidskými právy. Dokument režisérů Farida Haerinejada a Mohammada Rezy Kazemiho vypráví příběh několika žen, které díky pomoci Šadi a její neziskové organizace unikly trestu smrti ukamenováním. Lejla Mafi, Parissa a Nazanin se v očích íránského trestního zákoníku ?provinily“ sexuálním stykem s příbuzným, cizoložstvím a zabitím. Lejlu znásilnil její bratr, Parissu prodával manžel a Nazanin bránila sebe a svou neteř při pokusu o znásilnění. Změnit zavedenou praxi není snadné, ale íránské ženy se nevzdávají, byť pro ně samé znamená veřejná obhajoba ženských práv obrovské riziko. Film získal na letošním Berlinale Cenu za mír a spravedlnost (Peace Award for Justice).

   

 

Drobné občerstvení zajištěno

Vstup zdarma

Těšíme se na Vás

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde