Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

2013-10-20 16.52.12Oslavy višňovského posvícení připadají pro Višňovou na třetí víkend v měsíci říjnu. Tento rok se tedy uskutečnilo ve dnech 19. a 20. října. Posvícení je slavností posvěcení kostela.  Obce, které je slaví třetí říjnovou neděli po svátku svatého Havla, je odvozují od často používaného názvu císařské posvícení nebo hody.

Višňovští na oslavu toho letošního připravili a uspořádali hned několik velmi zdařilých a svým zaměřením významných akcí souběžně.

K těm tradičním oslavám patřilo sobotní stavění máje v popoledním čase. Na sobotní večer uspořádala tělovýchovná jednota ve sportovní hale taneční zábavu se skupinou Artemis. Úspěšnost a oblibu tanečních zábav ve Višňovém jen potvrdila početná účast.

Program Višňovského posvícení doplňovaly v tomto roce již osmé višňovské trhy.  Ty se staly zažitou příležitostí nejen pro nákup, ale i společenskou záležitostí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHlavním programovým dnem však byla posvícenská neděle. Ta začala sváteční nedělní mši v kostele sv. Jana Křtitele se začátkem v 8 hod. za účasti krojované chasy. Po mši byla slavnostně odhalena pamětní deska hudebníku, skladateli a kapelníkovi Josefu Indrovi k výročí jeho 120. narozenin. Informace týkající se jeho života, hudební produkce vydal pan Josef Kolář, který se zasloužil i za odhalení desky. Přítomní si z úst jmenovaného vyslechli stručný životopis tohoto umělce. Poděkovat za tento počin přišli i členové jeho rodinných potomků.

Výstava, která byla v prostorách zámku připravena, Život a dílo Josefa Indry dala návštěvníkům doplňující informace o této osobnosti.

Po slavnostním odhalení desky mohla dechová hudba Petrovanka vyrazit po obci, aby mládenci pozvali všechny občany, návštěvníky na tradiční odpolední zavádění.

Na 10. hodinu připravilo ředitelství základní školy Den otevřených dveří při příležitosti dokončení stavebních prací, kdy v rámci programu Zelená úsporám byla provedena výměna oken, zateplení budov a nová fasáda. Následných prohlídek školy, v 10.00, 13.30 a 15.00 hod., se zúčastnila celá řada rodičů, hostů a návštěvníků. Jejich hodnocení vypovědělo o skutečně kvalitní práci této přední komunitně pracující školy.

Místní organizace českého svazu zahrádkářů připravila na neděli tradičně velmi pečlivě připravovanou Výstavu ovoce, zeleniny, květin a výtvarných děl žáků ZŠ. Tu jste mohli shlédnout v prostorách nákupního střediska COOP a ocenit práci a především výsledky pěstitelů.

V čase tradičního zavádění, kterému předchází vzdání pocty památce obětí světových válek ze strany višňovské chasy, bylo višňovské náměstí zaplněno višňovskými, jejich hosty, návštěvníky. Kolorit posvícení doplňovali stánkaři a zábavné atrakce. Přibližně 20 mladých krojovaných párů pak tančilo pod májí. Místní zvyklost pak naplnilo zavádění ženatých a vdaných.

den otevřených dveří

 

vystava ovoce

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde