Oficiální webová prezentace Višňového na jižní Moravě

V loňském roce poprvé vznikla myšlenka obnovy letního kina ve Višňovém, pro nějž se stala mottem myšlenka: „Buďme šťastni, že obdobné strasti jsme nezažili. Nebuďme však lhostejní k tomu, co zažili a zažívají druzí.“ Ta odrážela situaci doby festivalu. Na jedné straně to byly záplavy, které silně potrápily obyvatele osad, které dohromady tvoří obec Višňovou na Frýdlantsku. Druhou stranu vystihovala problematika obyvatel Lidic festivalového filmu Lidice, kteří svými životy a svým žalářováním zaplatili za krutou odplatu fašistickému režimu tehdejšího rozpínajícího se Německa.

Příprava letošního ročníku byla vedena částečně odlišnou myšlenkou. Oslava léta jako takového s ideami současných a místních podpor umění, se sportovním spřáteleným zápolením, s prostorem pro kulturní a společenské pohodové prožívání letního času. Přitom však tento svátek léta nesl historický odkaz tradičních hodnot předaných minulými generacemi. Plánovaný výtěžek filmového festivalu při višňovském kulturním létu pomůže při dofinancování opravy sochy sv. Floriána, který je dominantní historickou památkou zdobící náměstí ve Višňovém.

Na těchto principech vznikal program Višňovského kulturního léta, jehož součástí byl i 2. letní filmový festival. Na programu, který byl sestaven z:

•             Filmového festivalu,

•             Řezbářského minisympozia,

•             Višňovských trhů,

•             Fotbalového turnaje Starých pánů,

•             Taneční zábavy se skupinou Artemis,

se podílela vedle pořadatele městyse Višňového celá řada organizací, partnerů, sponzorů. Vedle jejich zástupců nelze přehlédnout ani množství lidí, kteří mnohdy i svou nezištnou pomocí tento kulturní svátek podpořili.

Co všechno přinesl filmový festival? – Vedle možností zhlédnout kvalitní české filmy mohl každý z účastníků, jak již je uvedeno v úvodu, přispět na opravu historické památky sochy sv. Floriána. Měl však i možnost. Vlastní promítání probíhalo v okouzlujícím prostředí nádherného zámeckého parku. Tento vzácný kousek přírody spolu s promítáním vytvářelo nezapomenutelný a nenahraditelný zážitek diváka. Samozřejmostí byla možnost zakoupit si z nabídky občerstvení. Nechyběla ani vína z Adámkova vinařství. V průběhu promítacích dnů navštívili filmový festival i filmové osobnosti a další představitelé umění. Mezi nimi byli Miroslav Táborský a jeho žena Kateřina, Roman Luknár, Tomáš Vican. Svou omluvu z účasti a přání úspěchu filmovému festivalu ve Višňovém prostřednictvím plátna vyslovil Radim Fiala.

Zážitkem nejen pro návštěvníky filmového festivalu, ale i občanům a příznivcům práce se dřevem bylo vytváření uměleckých soch ze dřeva výtvarníky Reném Vlasákem a Martinem Lichevníkem. Příznivci měli možnost sledovat vývoj tvorby těchto děl v jednotlivých etapách. Dnes vstup do zámeckého parku zdobí dřevěné sochy Dinosaura a Tunelovaná moravská hlava MOA. Kmotrovství těchto skvostů na sebe převzali manželé Miroslav a Kateřina Táborští před pátečním filmovým vysíláním.

Samo kulturní léto bylo obohaceno o višňovské trhy, které jsou dnes již tradicí, dávají možnost nejen višňovským, ale i obyvatelům okolí možnost nákupu a společenského setkání na našem tržišti.

Neopomenuli jsme ani na příznivce sportu. Tým višňovských Starých pánů uspořádal v sobotu turnaj, který svou atmosférou, sportovním zaujetím a pohodovostí s patřičným nadhledem potěšil nejenom jeho návštěvníky, ale i sportovní fandy.

Program soboty uzavřela taneční zábava se skupinou Artemis. Ta oslovila především mládež ze široké veřejnosti. Promítání filmu Želary nepřálo počasí a projekce musela být po 30 minutách pro intenzivní déšť ukončena.

Nedělní program byl vyplněn projekcí české filmové komedie 20. století S tebou mě baví svět. Tento krásný zábavný večer byl důstojnou tečkou za programem Višňovského kulturního léta.

Dobrovolné vstupné filmového festivalu kulturního léta přineslo 14.871,– korun. Ty půjdou na dofinancování opravy sochy sv. Floriány. Ještě jednou moc děkujeme všem, kteří přispěli, a to jak finančně, svou účastí a podporou, sponzorsky, přiložením ruky k dílu pro organizaci a zajištění vlastního průběhu.

Vladimír Korek

Kontakt

Městys Višňové

www.visnove.cz

info(at)visnove.cz

tel.: 515339130

starosta:

+420 602 640 403

místostarosta:

+420 736 531 841

všechny kontakty zde